Još dva dana preventivnih pregleda u DZ Sečanj

Objavljeno: 03.11.2023.
Preventivni pregledi biće organizovani i ovog vikenda, u subotu i nedelju 04. i 05. novembra, u našoj ustanovi, kao i u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Građani će moći da urade kardiološke preglede, odnosno EKG, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa glukoze, triglicerida i holesterola u krvi. Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani odu do zdravstvene ustanove od 8 do 16 sati.
Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost.
Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima. Tokom oktobra rađeni su ultrazvuk dojke, PSA test i pregledi štitaste žlezde.
v.d. direktora dr Jasmina Šešlija, i ovog vikenda poziva građane na preventivne preglede koji će se obavljati u laboratoriji i prostorijama internističke ambulante u sedištu doma zdravlja Sečanj u ulici Partizanski put b.b.