Светски дан срца 2018

Objavljeno: 28.09.2018.

Овогодишњи Светски дан срца 29.септембар обележен је широм планете у знаку обећања самом себи, свима које волимо, целом свету: “Шта ја могу одмах да учиним да се побринем за своје срце, за твоје срце…за сва наша срца?“

Дом здравља Сечањ је овим поводом организовао превентивне прегледе у насељеним местима Шурјан и Банатска Дубица, којом приликом су наши медицински тимови обављали клиничке прегледе, ЕКГ, одређивали шећер у крви, указивали на ризике и давали савете пацијентима.


Према подацима Светске здравствене организације Србија је друга у Европи по учесталости умирања од кардиоваскуларних болести. Сваког сата у Србији умре шест особа од кардиоваскуларних болести, а сваког дана у нашој земљи 45 особа доживи инфаркт.

У Војводини је број инфаркта у 2016.години био 2888, а у 2017.години чак 4405 пацијената доживело је срчани удар. Сваки минут кашњења у пружању помоћи код срчаног удара односи и 13 дана живота, под условом да пацијент преживи.


До пре годину дана највећи проблем у покрајини представљало је то што су се сви срчани болесници упућивали у Институт за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици. Куповином три ангио сале у Сомбору, Суботици и Зрењанину за непуних годину дана у њима је обављено преко 1000 коронографија.


Постојањем више функционално оспособљених кардиолошких јединица на простору целе покрајине срчаним болесницима пружа се савремено лечење срчаног удара које укључује брзе интервентне процедуре и уградњу коронарног стента. На тај начин спашавају се људски животи, а евидентне су уштеде у лечењу кардиоваскуларних болести.