БОРИ СЕ КАО ЖЕНА

Objavljeno: 20.01.2020.

U svetu na svaka tri minuta jedna žena oboli od raka dojke, a u Srbiji svaka dvanaesta žena oboli od tumora dojke. To je najčešći uzrok prevremene smrti žena kod nas. Svake godine od ove bolesti umre 1600 žena, a registruje se oko 4.600 novoobolelih. Svaki tumor otkriven na vreme je izlečiv, a najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija.

Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina, i dalje se vrlo malo njih odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom tek kad tumor uznapreduje. Zato je Pokrajinska vlada pokrenula projekat „Prva mamografija“, čiji je cilj da se ženama u seoskim sredinama snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice.

 

Pokretni mamograf će obići sredine koje su najudaljenije od zdravstvenih centara u kojima se može obaviti ovo snimanje, kako bi se ženama omogućilo da pregled obave u svom mestu, samo uz lični dokument. U Opštini Sečanj je planirano je da se pregledi obavljaju u Jaša Tomiću, počev od 27. januara 2020. godine, svakim radnim danom, dok bude zainteresovanih.

Projekat „Prva mamografija“ u našoj opštini se realizuje u koordinaciji sa Domom zdravlja Sečanj, tako što će zdravstveni radnici u petak 24. januara u 14 časova, u prostorijama Zdravstvene stanice Jaša Tomić, prvo da organizuju predavanje za žene, na kojem će ih o značaju mamografije kao i o obavezi koju imaju prema svom zdravlju i rizicima od bolesti, informisati dr Snežana Bojanić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.