Светска недеља дојења

Objavljeno: 30.07.2020.

САОПШТЕЊЕ – ОСНОВ ЗА ЗАГОВАРАЊЕ САВЕТОВАЊЕ О ДОЈЕЊУ КОЈЕ ПРУЖАЈУ ОБУЧЕНЕ ОСОБЕ


Саветовање о дојењу које пружају обучене особе значајно побољшава стопу дојења. Позивамо лидере влада, доносиоце политика, оне који их спроводе, као и донаторе да улажу у обезбеђивање приступа саветовању о дојењу мајкама од стране обучених особа – најмање шест пута почев од трудноће док дете не наврши две године – без додатних трошкова за породице.

 

 

СЗО – ПИТАЊА И ОДГОВОРИ НА ТЕМУ ДОЈЕЊА И ЦОВИД ЕПИДЕМИЈЕ

УТИЦАЈ ЦОВИД ИНФЕКЦИЈЕ НА ЗДРАВЉЕ ДЕЦЕ, АДОЛЕСЦЕНАТА И ТРУДНИЦА

Дојење је стуб здравља, опстанка и развоја детета и има позитивне ефекте на здравље жена. Политике које штите, промовишу и подржавају дојење могу побољшати здравље и когнитивни развој одојчади и мале деце, што води до бољег учења, образовних постигнућа и продуктивности, вец́их плата у домац́инству и економских користи.[1] Повец́ање стопе дојења у свету до препоручених нивоа спречило би 820.000 смртних случајева деце.[2]

Бебе треба одмах ставити у положај контакта коже на кожу како би се омогуц́ило дојење у току првог сата живота, треба практиковати искључиво дојење првих шест месеци и наставити дојење до две године старости или дуже. Недавне процене показују да само 46 процената беба почиње са дојењем у првом сату живота.[3] Око 44 процента одојчади млађе од 6 месеци искључиво је дојено, а стопа настављања дојења у узрасту од 2 године је 45 процената.[4]

Саветовање о дојењу које пружају обучене особе је кључно за побољшање стопе дојења. Светска здравствена организација развила је смернице које дефинишу очекиване услуге и компетенције особља које су неопходне за висококвалитетно саветовање о дојењу.[5] Глобални преглед резултата у погледу дојења[а] указује да је обухват саветовањем о дојењу од стране обучених особа недовољан. Државе морају учинити више како би пружиле квалитетно саветовање о дојењу од стране обучених особа свим породицама да би се обезбедила једнака нега за све и бољи ишоди.

Шта је саветовање о дојењу?

 • Пружи едукацију, отклони страхове и сумње, обезбеди стручну практичну помоц́ и решавање проблема и антиципативне смернице у периоду трудноће, током рођења детета и у постпорођајном периоду током прве две године живота детета;
 • Буде приступачно, доступно и обезбеђено свим мајкама које доје, чак и у ванредним ситуацијама и у хуманитарним кризама;
 • Буде доследно у погледу квалитета или обима, без обзира на индивидуалне карактеристике као што су географска локација, националност, пол или могућност плац́ања.
 • Улагања у ширење програма саветовања о дојењу су од пресудног значаја за јачање људског капитала и оснаживање економија широм света.

Истовремено, трошкови неспровођења никаквих активности су огромни: глобално гледано, укупни годишњи економски губитак услед тога што се дојење не практикује у складу са препорукама процењује се на између 257 и 341 милијарду америчких долара. С друге стране, процењује се да ц́е ширење програма саветовања о дојењу у 34 земље годишње коштати 653 милиона долара.[6]

 • Саветовање о дојењу које пружају обучене особе једна је од најефикаснијих стратегија за побољшање дојења: пружа информације, одговара на уобичајена питања и помаже у превазилажењу изазова.

Мајке заслужују тачне и ажурне информације како би на основу њих донеле одлуке о  ишрани одојчади, као и сталну подршку од стране обучених особа након што су отпочеле дојење. Саветовање о дојењу које пружају обучене особе изграђује знање и самопоуздање у погледу дојења, побољшава технику дојења и омогуц́ава препознавање и отклањање проблема код уобичајених изазова и код сложенијих питања. Поред подржавајуц́ег друштвеног окружења и политика[б], ово саветовање је најделотворнији начин за побољшање стопе дојења.

 • Приступ квалитетном саветовању о дојењу које пружају обучене особе (најмање шест сусрета) важан је током трудноц́е, одмах након порођаја и током прве две године живота детета или дуже.

Едукација и антиципативне смернице у вези са дојењем, заједно са информацијама заснованим на доказима о раном започињању и наставку дојења, одржавању млека и превазилажењу уобичајених изазова, помажу у постизању оптималних ишода у области дојења. Све болнице треба да буду добро опремљене за пружање саветовања о дојењу од стране обучених особа као саставном делу неге засноване на доказима.

 • Саветовање о дојењу мора бити интегрисано у услуге које пружају различити пружаоци неге у перинаталном периоду и периоду након порођаја, од мајки које већ имају искуство дојења до консултаната за лактацију, бабица и лекара.

Медицинске сестре, бабице и лекари требало би да прођу обуку у области саветовања о дојењу. Обезбеђивањем да сви пружаоци здравствене неге у периоду трудноће, порођаја и постпорођајног периода имају тачна, најсавременија знања о саветовању о дојењу, може се допринети повец́ању успеха дојења.

 • Здравствени радници који су у директном контакту са мајкама треба да буду повезани са широком мрежом пружалаца услуга који имају специјализоване вештине у области дојења, ради могућности упућивања.

Неке жене се суочавају са озбиљним изазовима у погледу дојења за које је потребна специјализована подршка пружалаца услуга који су прошли ширу обуку у области лактације. Када болест, превремени порођај или друге сложене клиничке околности отежавају дојење, може бити потребно да се проблем реши уз подршку специјализованог пружаоца услуга да би се успешно подржало дојење.

 

КЉУЧНЕ ЧИЊЕНИЦЕ

 • У 2019. години само око половина земаља је укључила саветовање о ишрани одојчади и мале деце у најмање три четвртине својих установа примарне здравствене заштите. Две трец́ине је имало програме у заједници који су укључивали саветовање у најмање три четвртине својих региона.
 • У здравственим системима пружаоци здравствене заштите утичу и подржавају одлуке о ишрани у кључним тренуцима пре и после порођаја како би одржали искључиво дојење и наставак дојења у каснијем периоду. Ипак, постоје знатни недостаци у знању, вештинама и компетенцијама усмереним на подршку дојењу на свим нивоима здравствене заштите, а многе здравствене установе и професионалци не пружају делотворно саветовање о дојењу мајкама, породицама и одојчади.
 • Пружање саветовања о дојењу у антенаталном и постнаталном периоду мајкама и другим члановима породице од стране здравствених радника у заједници, мајки које имају искуство дојења, затим савети медицинске сестре, бабице, саветника за лактацију или других пружалаца здравствених услуга, могу повец́ати искључиво дојење за 48 процената.
 • Саветовање о дојењу које пружају обучене особе допринело је смањењу ризика од непочињања дојења у првих сат времена по рођењу за 42%.


 ПОЗИВ НА АКЦИЈУ

Улагање у квалитетно саветовање о дојењу које пружају обучене особе и обезбеђивање овог саветовања свим мајкама у периоду трудноће и током прве две године бебиног живота, значајно побољшава стопу дојења.

Позивамо лидере влада, доносиоце политика и донаторе да:

 • Обезбеде саветовање о дојењу од стране обучених особа кроз предвиђених шест или више сусрета свим мајкама, као део обухвата рутинским здравственим услугама, без додатних трошкова. Саветовање треба да се пружа у атенаталном периоду и током најмање прве две године живота детета; требало би га обезбедити пре свега у виду саветовања лицем у лице, путем телефона и коришћењем других технологија по потреби.
 • Укључе основну едукацију о дојењу као редован део свих основних наставних програма за обуку лекара, бабица, медицинских сестара, нутрициониста и дијететичара. Потребна је унапређена едукација како би се осигурало да сви пружаоци здравствених услуга који су у контакту са породицама у којима се доји беба прођу кроз одговарајућу обуку.
 • Осигурају да обука за саветовање о дојењу даје полазницима компетенције за предвиђање и бављење важним изазовима у области дојења у различитим контекстима.
 • Осигурају да мајке и одојчад у ризику, као што су превремено рођена и болесна новорођенчад, они у мањинским заједницама и они који се задесе у ванредним ситуацијама, добију једнаке услуге саветовања о дојењу од обучених особа и специјализовану негу како би се адекватно одговорило на њихове посебне потребе.
 • Подрже спровођење „Десет корака до успешног дојења”[ц] који су део иницијативе Болница пријатељ беба у свим породилиштима, као важан први корак подршке у започињању дојења.

Потребна су већа улагања да би се подржали ови циљеви. Конкретно:

 • Морају се обезбедити финансијска средства за подршку обукама које се односе на саветовање о дојењу за здравствене раднике, укључујуц́и лекаре, медицинске сестре, бабице, дијететичаре, консултанте за лактацију и саветнике у заједници који укључују мајке са искуством дојења и непрофесионалце-волонтере.
 • Политике се морају спроводити и мора се обезбедити финансирање како би се мајкама омогуц́ио приступ саветовању о дојењу које пружају обучене особе (у антенаталном периоду и током прве две године) у свим ситуацијама и у свим популацијама, без додатних трошкова за породице.